Moottoripyörä (A1, A2, A)

A-Korttiluokat

Voit aloittaa A1, A2 ja A -korttiin (moottoripyöräkortti) tähtäävän kurssin 6 kuukautta ennenkuin täytät ajokorttiin vaaditun iän. Kurssi sisältää

  • Liikenneturvallisuuskoulutuksen, kun suoritat ensimmäistä ajokorttia. Mikäli sinulla on jo jokin voimassaoleva ajokortti, ei liikenneturvallisuuskoulutusta tarvitse käydä.
  •  – Laajan itseopiskelupaketin, jonka avulla opiskelet moottoripyöräilyn teorian omatoimisesti.
  • Ajoharjoittelua, vähintään 5 ajotuntia normaalikurssissa ja 4 ajotuntia harjoittelulupaa hakiessa, ajokorttiluokkaa vastaavalla moottoripyörällä. Nämä ovat siis ainoastaan minimiajomääriä, ja lopullinen tuntimäärä määräytyy yksilöllisesti. Yksi ajotunti on kestoltaan 50 minuuttia.
  • A2-, ja A-luokan kurssimme sisältää vaaditun viiden tunnin lisäksi yhden ajotunnin kevytmoottoripyörällä.

Kurssihintamme sisältävät yllämainittujen lisäksi pyörän käytön 1. ajokokeessa.

Kurssihinnat eivät sisällä ajokorttilupamaksua, mahdollista harjoittelulupamaksua, eikä Ajovarman perimiä tutkintomaksuja. Ajantasaiset hintatiedot löydät Ajovarman sivuilta.

Voidaksesi suorittaa A-luokan ajokortin, on sinun haettava ajokorttilupa Liikenteen turvallisuusvirastolta. Lue lisää luvan hakemisesta.

Hinnasto A1

A1 kurssi hinnastoKoko kurssi
sisältää 5 ajotuntia
Harjoitteluluvalla
sisältää 4 ajotuntia
Ajokortittomalle630€548€
T/AM120/AM121/B-kortin omaavalle570€488€
Lisäopetusmaksut
Lisäajotunti (á 50min)82€
Pyörän käyttö uusintakokeessa90€

Hinnasto A2

A2 kurssi hinnastoKoko kurssi
sisältää 5 ajotuntia
Harjoitteluluvalla
sisältää 4 ajotuntia
Ajokortittomalle742€654€
T/AM120/AM121/B-kortin omaavalle682€594€
Lisäopetusmaksut
Lisäajotunti (á 50min)88€
Pyörän käyttö uusintakokeessa90€

Hinnasto A

A kurssi hinnastoKoko kurssi
sisältää 5 ajotuntia
Harjoitteluluvalla
sisältää 4 ajotuntia
Ajokortittomalle772€678€
T/AM120/AM121/B-kortin omaavalle712€618€
Lisäopetusmaksut
Lisäajotunti (á 50min)94€
Pyörän käyttö uusintakokeessa90€

A-korttiluokkien ikärajat ja ajo-oikeudet 

  • A1 (”kevari”), oikeuttaa ajamaan max 11kW tehoista ja max 125cc kokoluokan pyörää. Kortin voi saada 16 vuotta täytettyä
  • A2 (”väli A”), oikeuttaa ajamaan max 35kW tehoista moottoripyörää, jonka tehoja ei ole kuristettu yli 70kW alkuperäistehot omaavasta pyörästä. Kortin voi saada 18 vuotta täytettyä
  • A (”rajoittamaton”), oikeuttaa ajamaan kaikkia moottoripyöriä. Kortin voi saada 24 vuotta täytettyä. Kortin voi saada aiemmin, kunhan omaa A2 luokan ajokortin, joka on ollut kaksi vuotta voimassa.

Harjoittelulupa

Mikäli omistat jo pyörän, mutta et ajo-oikeutta, voit suorittaa A-luokat myös harjoitteluluvalla. Harjoittelulupaa voit hakea, kun olet suorittanut

  • – Teoriakokeen
  • – 4 ajotuntia, joista vähintään kaksi tulee olla liikenteessä
  • – Käsittelykokeen

Tarvitset omatoimista harjoittelua varten oman pyörän, joka on suoritettavaa korttiluokkaa vastaava. Lisäksi harjoittelua on valvottava nimetyn valvojan toimesta.

 

A-luokkien korotus

Voit korottaa kaksi vuotta voimassa olleen A1-luokan ajokortin A2-luokan kortiksi ja A2-luokan kortin A-luokan kortiksi käymällä korotuskurssin, tai suorittamalla käsittely- ja ajokokeen korttiluokkaa vastaavalla pyörällä. Tällöin vaatimuksena on, että sinulla on ollut alempi luokka voimassa kaksi vuotta.

Voit korottaa korttia yhtä luokkaa isommaksi myös siinä vaiheessa kun saavutat isompaa luokkaa vastaavan iän, vaikkei edellinen kortti olekaan ollut kahta vuotta voimassa. Tällöin sinun tulee suorittaa teoria-, käsittely- ja ajokoe.

Mikäli olet korottamassa A1-korttia suoraan A-luokkaan, vaaditaan sinulta 24 vuoden ikä. Opetusvaatimukset A1->A -korotukseen ovat vielä keskeneräiset.

A-luokkinen korotushinnastoA1->A2A2->A  
Korotuskurssi
2 teoriatuntia
5 ajotuntia
Ei kokeita
490€520€
Tutkinnolla korotus
Itseopiskelumateriaali70€70€
Ajotunti á 50min88€94€
Pyörän käyttö kokeessa90€90€

Kurssihinnat eivät sisällä ajokorttilupamaksua, eikä Ajovarman perimiä tutkintomaksuja. Ajantasaiset hintatiedot löydät Ajovarman sivuilta.